1200px-Flag_of_Great_Britain_(1707–1800).svg

ZABRANA NOVIH BENZINSKIH I DIZELSKIH AUTOMOBILA OD 2030. GODINE U VELIKOJ BRITANIJI

LONDON 18. NOVEMBRA /SRNA-Rojters/ – Velika Britanija će zabraniti nove automobile i kombije sa benzinskim i dizelskim motorima od 2030. godine, pet godina ranije nego što je prethodno planirano, rekao je premijer Boris DŽonson i najavio “zelenu revoluciju” do 2050. godine.
“Sada je vrijeme za plan o zelenom oporavku uz visokostručne poslove koji ljudima pružaju zadovoljstvo saznanja da pomažu da ova zemlja bude čistija, zelenija i ljepša” napisao je DŽonson u kolumni za “Fajnenšel tajms”.
Britanija je prošle godine postala prva zemlja iz G7 koja je unijela u svoje zakone cilj da do 2050. godine ne emituje ugljen dioksid.
DŽonson je rekao da će Vlada u ovaj plan uložiti 12 milijardi funti, odnosno tri puta više nego što dolazi iz privatnog sektora, i da će otvoriti i podržati 250.000 visokostručnih radnih mjesta u zelenom sektoru do 2030. godine.
DŽonson je u februaru najavio da će novi benzinski i dizelski automobili biti zabranjeni od 2035. godine, ali je sada taj rok skraćen. Prodaja hibridnih automobila i kombija biće zabranjena od 2035. godine prema novom planu.
DŽonson je obećao da će Britanija povećati proizvodnju struje od energije vjetra na 40 gigavata do 2030. godine sa sadašnjih oko 10 gigavata i da će izdvojiti 500 miliona funti za projekte o upotrebi vodonika za grijanje kuća i kuvanje.
Vlada će podržati i razvoj velikih i malih nuklearnih elektrana, najavio je britanski premijer.
DŽonsonov plan naišao je na pozitivne reakcije u industriji.

Comments are closed.